DE KRACHT VAN WOORDEN
by Team Dutchgraph
07/02/2022
kracht van woorden blog

In de wonderlijke wereld van merk maken zorgen de juiste woorden voor het fundament van een merk. Woorden vatten de essentie samen, kunnen gevoel losmaken of de lezer overtuigen om tot actie over te gaan. Als je wil groeien als merk heb je dat allemaal nodig. Vandaag geven we een geheim kijkje in de keuken van Dutchgraph® door enkele gouden tips te delen waardoor jouw teksten véél krachtiger worden. Zijn jullie er klaar voor?

Kennis, kunde en cultuur

Al zolang de mens communiceert gebruikt men namelijk woorden en verhalen om kennis over te dragen, ideeën te delen en zichzelf te ontwikkelen. Woorden geven ons de mogelijkheid om ons gevoel te uiten en te ontdekken wat onze waarden zijn. Door taal zijn we in staat om samen te werken en de wereld om ons heen te begrijpen. Het is niet voor niets dat taal wereldwijd een belangrijke factor is in het vormen van een (sub)cultuur.

WOORDEN //
CULTUUR //
KENNIS //
SEO //
TONE OF VOICE //
CALL TO ACTION //
ASMR FORMULE //
PAS FORMULE //

Het meest voor de hand liggende voorbeeld daarvan is onze moedertaal. Dat is de taal die je hoort als je opgroeit en waarmee je leert communiceren. Een specifieke taal spreken is een heel concreet voorbeeld van woorden die cultuur creëren. Subtielere voorbeelden zijn de woorden die je onderling gebruikt met vrienden of binnen jouw vakgebied. Een ding is duidelijk: taal en identiteit zijn onlosmakelijk verbonden en daar kun je handig gebruik van maken.

Daarop inspelen met je branding

Het is van groot belang dat je als merk nadenkt over de woorden die je gebruikt. Sluiten ze aan bij je doelgroep? Ben je authentiek in het kiezen van de juiste woorden? Indien je dat lukt ben je geloofwaardig en zijn mensen sneller geneigd je te vertrouwen. Ze zijn immers geraakt door de woorden die jij ze voorschotelt en daardoor blijven mensen betrokken. Heeft jouw merk hier onderzoek naar laten doen? Of ben je zelf op zoek gegaan naar de juiste woorden?

Hoe kun je woorden nog meer inzetten?

Naast het vertrouwen winnen van je doelgroep kun je met woorden nog veel meer bereiken. Je vindbaarheid op Google, ook wel Search Engine Optimalisation (SEO) genoemd, wordt voor een groot deel bepaald door de woorden die mensen intypen bij Google om een product of dienst te vinden. Weten welke woorden dat zijn geeft je een groot voordeel ten opzichte van de concurrent.

Daarnaast is ook je tone-of-voice afhankelijk van de woorden die je kiest. Maak je gebruik van complex taalgebruik of communiceert jouw merk op een heldere, simpele manier? Schrijf je direct of indirect? Hoe komt het over wat je zegt? De antwoorden op deze vragen helpen je om een authentieke tone-of-voice te vinden voor jouw merk.

seo dutchgraph

Verbeter je website teksten met deze 4 tips! 

Tip #1: Tone-of-voice

Naast de woorden die je zegt als merk is de manier waarop je ze uitspreekt van belang. Zorg ervoor dat de aangeslagen toon jouw doelgroep aanspreekt. Ondervraag ze. Verdiep je in de media die jouw doelgroep consumeert. Tegen welke mensen kijken ze op? Welke merken zijn inspirerend voor jouw doelgroep? Analyseer alle antwoorden en kijk of je daar conclusies uit kunt trekken. Een voorbeeld: Gorillas mikt duidelijk op een jonge ‘instant gratification’ doelgroep met hun campagne.

Tip #2: De ASMR formule

De afkorting ASMR staat in dit geval voor Annotations, Short Sentences, Multimedia, Read Copy. Pas deze elementen toe op jouw webcontent om ervoor te zorgen dat ze veel meer effect hebben:

  • Annotations: Maak gebruik van notitieblokken in je teksten. Dat kan in de vorm van een opsomming zijn (zoals deze vier tips). Maar ook in de vorm van extra informatie in een los tekstblok.
  • Short Sentences: Mand! Bij online teksten geldt meestal: hoe korter, hoe beter! Zorg dat je korte zinnen maakt, lange zinnen opsplitst en je alinea’s kort houdt. Vaak is 75 woorden het maximum indien je wil dat een alinea boeiend blijft om te lezen.
  • Multimedia: Teksten werken nooit alleen. Zorg dat je naast de juiste woorden ook genoeg afbeeldingen, foto’s en video’s gebruikt zodat de balans tussen tekst en beeld comfortabel blijft voor je bezoeker.
  • Read Copy: Zo simpel maar zo effectief. Lees je geschreven teksten hardop voordat je ze online zet. Zo ontdek je heel snel welke zinnen slecht lopen en weet je direct wat je kunt veranderen om de tekst beter te maken.

Tip #3: De PAS formule

Om je lezer betrokken te houden is een sterke intro van groot belang. Als een lezer geboeid is in een vroeg stadium, dan is deze veel sneller geneigd om de hele tekst te lezen. Een slimme manier om dit te doen is het toepassen van de PAS formule.

  • Problem: Start met het uitlichten van een probleem. Een voorbeeld daarvan kan zijn: ‘Veel websites hebben lange teksten op een hun homepage.’
  • Agitate: Vervolgens doe je er lekker nog een schepje bovenop door het probleem erger te maken. Bijvoorbeeld: ‘Sommige sites schrijven zelfs hele boeken op hun homepage! Dan weet je zeker dat mensen afhaken’.
  • Solve: Hierna beschrijf je de ultieme oplossing voor het eerdergenoemde probleem. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Om die reden nemen wij je vandaag mee in álles dat een webtekst kort, bondig en interessant houdt!’


Tip #4: Sluit af met een Call to Action

De teksten op je website hebben uiteraard een doel. Je wil de lezer informeren en ze met de juiste woorden over de streep trekken om een afspraak te maken of je product aan te schaffen. Zorg dat je een krachtige tekst afsluit met een zogenaamde ‘Call to Action’. Hiermee poog je het opgebouwde momentum op je webpagina om te zetten naar een actie!

Rumi
“Raise your word, not your voice. It is rain that grows flowers, not thunder.”

Let’s get to work!

Na het lezen van dit blog weet je hoe woorden cultuur creëren, hoe je daarop in kunt spelen met je merk en waar je op moet letten indien je met webteksten wil gaan knallen. Met onze vier gouden tips weet je immers waar een goede webtekst aan moet voldoen. Hier kun je vervolgens mee aan de slag óf een samenwerking aangaan met een specialist. Mocht je nieuwsgierig zijn naar wat woorden voor je kunnen betekenen, neem gerust contact op.

office dutchgraph bottelstraat 1

Gesloten


Wij zijn voor onbepaalde tijd gesloten en niet bereikbaar.

Excuses voor het ongemak!

Dit zal sluiten in 0 seconden