Iedereen weet dat groen, planten en natuur booming business zijn. Geen enkel nieuw kantoorpand is compleet zonder junglewall of moswand. Steeds meer mensen kiezen voor levende planten in huis en op Facebook en Marktplaats worden massaal stekjes verhandeld. Waarom is dat? Hoe kan het dat ‘groen’ zo in trek is. Missen mensen de natuur? Of is het slechts een modegrill die weer overwaait? Eén ding is duidelijk. Het is niet alléén maar stoer, dat groen op de werkvloer!
Niet iedereen is namelijk op de hoogte van het feit dat kijken naar natuur een positieve invloed op ons heeft. Een ander uitzicht hebben zorgt letterlijk voor andere perspectieven. Het is niet voor niets dat tijdens een wandeling door het bos de beste inzichten naar boven komen. De combinatie van frisse lucht en een andere omgeving zonder stadse prikkels geeft ons onderbewustzijn de ruimte om orde op zaken te stellen. In 1984 was het Edward O. Wilson die een boek schreef over dit onderwerp.
In het boek Biophilia, onderzoekt hij de hypothese dat mensen een aangeboren neiging hebben om verbinding te zoeken met andere levensvormen. Wilson stelt zelfs dat wij mensen een onverklaarbare ‘drang’ hebben om ons aan te sluiten bij andere levensvormen. De betekenis van het woord biofilie is dan ook niets meer dan: ‘Houden van het leven’. Het woord is afkomstig uit het Grieks. “Bio” betekent leven en “-filie”, het achtervoegsel betekent houden van.
Vroeger, in de tijd van jagers en verzamelaars, was het van levensbelang om een liefdevolle relatie met de natuur op te bouwen. Om te overleven was het voor mensen noodzakelijk om aangetrokken te worden tot bomen, riviertjes en bloemen. Bomen bieden beschutting en bescherming, water voorkomt uitdroging en planten functioneren als voedsel of zelfs als medicijn. Het is dus niet zo vreemd dat in ons DNA een diepgeworteld verlangen naar de natuur leeft! (bron: Kennislink)
Een groene werkomgeving zorgt dus ook voor meer rust. Bedrijven met grote hoeveelheden personeel kunnen op de lange termijn veel profijt halen uit biophillic design. Mensen voelen zich simpelweg beter indien zij uitzicht hebben op natuur. De natuur geeft ons een veilig gevoel, maakt ons kalm en zorgt voor verfrissende perspectieven. Het zijn drie eigenschappen die zeer dienend zijn. Heeft jullie bedrijf al genoeg groen op de werkvloer?
Want naast de bovenstaande voordelen heeft biophillic design ook enorme voordelen voor grote bedrijven met bijhorende kantoorpanden. Kijken naar de natuur draagt namelijk bij aan onze gezondheid. In menig ziekenhuis zijn testen uitgevoerd waarbij kamers met begroeiing direct effect hadden op de hoeveelheid pijn van een patiënt. Het resulteerde in minder kosten voor pijnstillers en een kortere opnameduur voor de patiënten.
Op grote schaal betekent meer beplanting in de directe werkomgeving dus minder ziekteverzuim. Onderaan de streep kan dat veel kosten besparen wat zorgt voor een betere ROI. Het hebben van minder zieke werknemers zorgt voor meer efficiëntie en minder ziektekosten. Ook is bewezen dat de focus, productiviteit en creativiteit van de medewerkers toeneemt. Dat merken we zelf bij Dutchgraph ook. Meer groen op de werkvloer is dus een uitstekend idee. But where to start?
Bij Dutchgraph hebben we op kantoor een combinatie aan groen. Aan de muur hangen twee mos-panelen en verspreid in de ruimte vind je echte planten terug. Deze mos-panelen zijn van echt mos, dat op een natuurlijke manier is bewerkt zodat het niet meer ‘leeft’, maar wel zacht blijft. Hierdoor vergt het geen onderhoud. Voor wie op zoek is naar meer dynamiek in het groene spectrum raden wij een jungle wall aan. De echte geprepareerde bladeren geven een authentieke look zonder de hoge onderhoudskosten. Zie hieronder een voorbeeld.
Daarnaast spelen levende planten van alle soorten en maten een grote rol in het leven van veel mensen. Niet alleen de ‘biofilie’ connectie met levende natuur is goed voor ons. Ook het gevoel van voldoening wanneer je voor een plant zorgt maakt dat ze populair zijn. Zeker in deze tijd. En dat is ook niet zo gek. In de kleurenpsychologie staat groen voor leven, vernieuwing en groei. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat groen in onze branding wereld óók een grote rol speelt. Kleur is tenslotte emotie!
Groen wordt van oudsher geassocieerd met financiën (kijk maar naar de dollar), ambitie, hebzucht en jaloezie. Voor het menselijk oog is groen een rustgevende en makkelijk te verwerken kleur. In sommige gevallen heeft kleur ook culturele associaties. In Ierland vieren ze ‘Saint Patrick’s Day’, een nationale feestdag waarbij alles groen gekleurd is en je overal klavertjes ziet. Maar bovenal associëren mensen groen met groei, veiligheid, duurzaamheid en overeenstemming.
Sommige bedrijven maken daar binnen hun branding handig gebruik van. Groen wordt in het bedrijfsleven voornamelijk geassocieerd met duurzaamheid. Zo heeft McDonalds in Nederland in 2009 haar bekende rode met gele M aangepast voor een M met een groene achtergrond. Het speelse, enigszins schreeuwende rood van de fastfood gigant heeft plaats gemaakt voor een zachte, natuurlijke en aardse kleur groen. En dat is gebeurde uiteraard met een reden!
McDonalds lag aan het begin van de jaren ’00 onder vuur omdat Europese milieuactivisten en -organisaties serieuze kritiek leverde op de business tactieken van het bedrijf. Aan het einde van dit decennia werden in heel Europa alle rode borden vervangen door de kleur groen. Dit om een vriendelijker, duurzaam imago op te bouwen. In 2012 besloot het bedrijf dat de rest van de wereld ook over moest naar een groene branding. We zijn benieuwd of Coca-Cola in de toekomst ooit dezelfde stap gaat maken. Wat denken jullie?
Wat groen dus allemaal niet kan doen. Het is een van de vele redenen dat we het maken van merken zo heerlijk vinden. Tot in detail een kleur verkennen om daar vervolgens een bepaalde associatie mee op te roepen. Dat, in combinatie met de helende effecten van groene natuur maakt dat geel en blauw een appetijtelijke combinatie oplevert waar mensen veel profijt van kunnen hebben.
Jullie begrijpen nu waarom biophillic design een belangrijke trend is met het oog op de toekomst. Het brengt ons dichter bij de natuur wat ons kalm, gelukkig en gezond maakt. Heeft het jouw perceptie op natuur verandert? Gaan jullie met het volgende bedrijfsuitje samen naar de Intratuin? Misschien overwegen jullie zelf wel een re-branding om de kleuren van het bedrijf opnieuw onder de loep te nemen. Hoe dan ook. Kleur maakt veel meer los dan wij ons realiseren!
Wij zijn voor onbepaalde tijd gesloten en niet bereikbaar.
Excuses voor het ongemak!
Dit zal sluiten in 0 seconden